آداب تلاوت قرآن (بخش پایانی)

                                 


برای دیدن متن کامل تر اینجا را کلیک کنید

هدف از تلاوت قرآن چیست؟

مطلوب در تلاوت قرآن شریف آن است که - قرآن-  در اعماق قلب انسان تاثیر گزارد و باطن انسان صورت کلام الهى گیرد، و از مرتبه ملکه به مرتبه تحقق رسد. و اشاره به این فرموده آنجا که - معصوم -  فرماید: « جوان مؤمن اگر قرائت کند، قرآن در گوشت و خون او وارد شود.» و این کنایه از آن است که صورت قرآن در قلب مستقر و جایگزین گردد به طورى که خود باطن انسان، کلام الله مجید و قرآن حمید، گردد به اندازه لیاقت و استعدادش. (2)

 

چه کنیم تا از قرائت قرآن بهره بیشترى ببریم؟

یکى از آداب مهمه قرائت قرآن که انسان را به نتایج ‏بسیار و بهره بى‏شمار نایل کند، « تطبیق‏» است. آن چنان که در هر آیه از آیات شریفه که تفکر مى‏کند، مفاد آن را با حال خود منطبق کند، و نقصان خود را به واسطه آن مرتفع کند و امراض خود را بدان شفا دهد. مثلا، در قصه شریفه حضرت آدم (ع)، ببیند سبب مطرود شدن شیطان از بارگاه قدس با آن همه سجده‏ها و عبادت‏هاى طولانى چه بوده، خود را از آن تطهیر کند؛ زیرا مقام قرب الهى جاى پاکان است، با اوصاف و اخلاق شیطانى قدم در آن بارگاه قدس نتوان گذاشت. از آیات شریفه استفاده مى‏شود که مبدا سجده ننمودن ابلیس خودبینى و عُجب بوده که کوس ( انا خیر منه خلقتنی من نار و خلقته من طین) (3) زد، و این خودبینى اسباب خودخواهى و خود فروشى - که استکبار است- شد؛ و آن، اسباب خود رایى - که استقلال و سرپیچى از فرمان است - شد، پس مطرود درگاه گردید. آنچه سبب مطرودیت درگاه قدس است در هر کسى باشد مطرود است؛ شیطان خصوصیتى ندارد، آنچه او را از درگاه قرب دور کرد ما را نگذارد که به آن درگاه راه یابیم. (4)

 

 شرایط و آداب تلاوت قرآن

ثواب تلاوت قرآن، از حد بیرون، و قدر و فضیلت آن افزون است. از پیامبر اکرم  صلى الله علیه و آله  روایت است که: «هیچ شفیعى در روز قیامت ‏بلند مرتبه ‏تر از قرآن نیست، نه پیغمبرى و نه ملکى و نه غیر اینها.» (5)

و فرمود: « خداى تعالى هزار سال پیش از آن که عالم را خلق کند سوره طه و یس را خواند، چون ملائکه آن را شنیدند گفتند: خوشا به حال امتى که این سوره ها برایشان ‏نازل شود. و خوشا به حال سینه‏هایى که اینها را حفظ کند. و خوشا به حال زبان هایى که‏ اینها را بخواند.» (6)

و نیز فرمود که: «هر گاه قرآن در پوستى باشد آتش به آن نمى‏رسد.» (7) کنایه از این که هر کس قرآن را حفظ نموده باشد آتش پوست‏ بدن او را مس نمى‏کند.

و نیز از آن حضرت روایت است که:« دل ها زنگ مى‏گیرند همچنان که آهن زنگ‏ مى‏گیرد. شخصى عرض کرد: یا رسول الله! جلاى آن به وسیله چه چیزی صورت می گیرد؟ فرمود: تلاوت ‏قرآن و یاد مرگ‏.» (8)

و احادیث در خصوص ثواب آن بى‏حد و حصر است. و چگونه چنین نباشد؟ و حال این که آن کلام پروردگار است که حضرت روح الامین حامل آن، و بر سیدالمرسلین نازل شده است.

برای تلاوت قرآن کریم ‏آداب و شرایطی  ذکر نموده اند، که آداب آن بر آداب ظاهری و آداب باطنی تقسیم می شود.